Autor: ESTCube meeskond

Meist

Osa ESTCube-2 meeskonnaliikmeid satelliidi esmaesitlusel 2022. aasta jaanuaris. Foto: Laila Kaasik

Meie kontaktandmed leiad meeskonna lehelt.

ESTCube on grupp kosmosehuvilisi ja üliõpilasi, kes soovivad viia Eesti kosmosetehnoloogia maailmaareenile. Projekti peamine eesmärk on teaduslike nanosatelliitide arendamine ja ehitamine. Lisaks tehnilistele väljakutsetele on meie eesmärk tutvustada ja populariseerida oma valdkonda.

Esimene oluline verstapost oli Eesti esimese satelliidi ESTCube-1 start 2013. aastal. ESTCube-1 tegi Eestist kosmoseriigi. Satelliit täitis oma kaheaastase missiooni orbiidil imetlusväärselt, sellest on võimalik pikemalt lugeda rubriigist ESTCube-1. Praegu ehitame oma teist ja suuremat satelliiti ESTCube-2, mille jaoks rajati 2016. aastal Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutus. ESTCube-2 peamine ülesanne on demonstreerida uut kosmoselaeva liigutamistehnoloogiat - elektrilist plasmapidurit. Plasmapiduri kasutamine aitab võidelda kosmoseprügi probleemiga, eemaldades satelliidid oma missiooni lõpus orbiidilt, tehes seega järgmistele põlvkondadele ruumi. Kütuseta jõuallika kasutamine on paljude kosmoseentusiastide unistuste ja eesmärkide seas. See avab ukse odavamatele ja väiksematele missioonidele, mis pääsevad sügavamale ja kaugemale päikesesüsteemi. Nii aidatakse kaasa inimkonna järgmistele sammudele tähtede poole.

ESTCube-2 insenerid tööl Tartu observatooriumis. Foto: Laila Kaasik

Teised olulised teaduslikud komponendid ESTCube-2 pardal on kaks spektraalset Maavaatluskaamerat taimestiku uurimiseks ja täielikult integreeritud satelliidi juhtimissüsteem. Süsteem hõlmab elektrienergia, side, hoorataste ja tähejälgija juhtimist, mis võimaldab kulu- ja mahuefektiivseid süvakosmose missioone tulevikus.

ESTCube-2 satelliiti panustavad Tartu observatoorium ja Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutus. Sihtasutust juhivad vabatahtlikud üliõpilased ja see toetab järgmise põlvkonna kosmoseteadlaste, inseneride ja ettevõtjate õitsengut, pakkudes kogemust üliõpilastele ja gümnasistidele nii Eestist kui välismaalt. Meie eesmärk on aidata kaasa kosmoseuuringutele ja inimkonna tulevikule tähtede seas.

Kõik saavad meie missioonile kaasa aidata, tehes annetuse sihtasutusele.

ESTCube-1 poolt kosmosest tehtud komposiitpilt Eestist ja Läänemerest